Opvang en hereniging van straatkinderen in DR Congo

In Kinshasa, de miljoenenhoofdstad van DR Congo, leven duizenden kinderen op straat. Onze partner Ndako Ya Biso zet zich in om de straatkinderen op te vangen en te herenigen met hun familie.
Wat willen we bijdragen?
€ 38.960
Land
Congo-Kinshasa
Doelgroep
Straatkinderen
Thema
Welzijn
1 november 2021 t/m 31 december 2023
Doneer nu
Wat willen we bijdragen?
€ 38.960
Land
Congo-Kinshasa
Doelgroep
Straatkinderen
Thema
Welzijn
1 november 2021 t/m 31 december 2023

Wat is er aan de hand?

DR Congo in centraal Afrika is door zijn klimaat en grondstoffen een land met grote mogelijkheden. Helaas is het ook een land dat al jarenlang lijdt onder dictatuur, corruptie en uitbuiting. Een langdurige burgeroorlog en een gebrek aan mogelijkheden op het platteland zorgden voor een massale uittocht naar de hoofdstad Kinshasa, een stad met nu meer dan tien miljoen inwoners. Op straat leven veel kinderen die geen contact meer met hun familie hebben omdat ze zijn weggestuurd of weggevlucht vanwege armoede, mishandeling of beschuldiging van hekserij. Naar schatting zijn er momenteel tussen de 30.000 en 35.000 straatkinderen die zowel overdag als 's nachts op straat leven.

Wat willen we bereiken?

Met het project willen we met onze lokale partner Ndako Ya Biso 300 straatkinderen uit Kinshasa in hun centrum opvangen om ze uiteindelijk weer samen te brengen met hun familie. In het centrum krijgen de getraumatiseerde straatkinderen de zorg en ondersteuning die ze nodig hebben. Ze ontvangen praktische hulp zoals kleding, voedsel en gezondheidszorg. Daarnaast worden ze ook begeleid door psychologen die ze helpen hun traumatische en vaak gewelddadige ervaringen achter zich te laten. De gezinnen waarin de straatkinderen worden teruggeplaatst krijgen steun en advies hoe ze met de nieuwe gezinssituatie op de lange termijn kunnen omgaan.

Hoe doen we dat?

De kinderen krijgen een jaar lang begeleiding op het gebied van lichamelijke en psychische zorg en ontvangen voorlichting hoe ze gezond kunnen leven. Ze krijgen voldoende te eten en ontvangen kleding. Ook krijgen ze les in lezen en schrijven, ruimte om te spelen en leren ze over hun rechten en plichten. Verder zijn er maandelijkse uitstapjes en gaan ze één keer per jaar vijf dagen op kamp in een rustige omgeving even buiten de stad om met gespecialiseerde begeleiders leuke dingen te doen en te werken aan hun trauma’s.  

Doneer aan dit project